perjantai 28. syyskuuta 2012

Sähköä ilmassa

Oletteko koskaan ajatellut kuinka paljon "sähköä on ilmassa". Itse en ole koskaan saanut oireita sähköstä, vaan pitänyt jopa näitä oirehtivia ihmisiä vähän pipipäinä. Olen kuitenkin jo pidempään ihmetellyt tätä langatonta maailmaa. Tai lähinnä sitä mihin se on menossa. Langaton netti on kotona ihan näppärä - mutta onko se lopulta tarpeellinen? Sähkömittarit luetaan lapissa nykyään 3G verkon avulla ja johan ne mainostavat menetelmää jossa saat autosi lämpimäksi puhelimella. Kaikesta muusta puhumattakaan. Taisin tästä sähköallergia asiasta joskus vanhan blogin puolellakin kirjoitella, mutta se nousi taas mieleen kun Silminnäkijä käsitteli aihetta:

Katseltavissa Areenassa vielä 28 pv.

Jutussa oli erinäisiä vähän tähän pipipäisyyteen viittavia kommenteja (menettänyt Stokkan Exlusive jäsenyyden jne.), mutta peruspointti on kyllä mielenkiintoinen. Mitä jos he ovat niitä pioneereja tämän sairauden kanssa. Mitä jos tämä sairaus yleistyy ilmassa olevan sähkön lisääntyessä (vai tulevatko tulevat sukupolvet immuuneemmiksi asian kanssa)?

Itse olen hyvin huolissani nimenomaan koulumaailmasta. Opiskeluissakin korostetaan koko ajan älytauluja ja muita hienoja (lue:laitteita jotka eivät oikeasti vielä toimi) teknisia vempaimia. Jokaisella oppilaalle halutaan tietokoneet jne. Tunnen itseni totaalisen kalkkikseksi, koska tuntuu että vastustan näitä viimeisen hengenvetoon. Tai siis en ihan, sillä ne ovat varmasti hyvä lisä opetuksessa, olen niiden tuomista mahdollisuuksista itsekin kiinnostunut. Olen kuitenkin sitä mieltä, että oppilaiden elämä on jo aikamoista ärsykkeiden ilotulitusta. Kuinka hyvää nykylapsille tekisi oikeasti välillä istua ja oppia ilman mitään teknisiä vempaimia? Käyttää kynää ja paperia, elää tässä maailmassa. En siis vastusta kehitystä (kyllähän powerpoint voittaa vanhat kalvot mennen tullen) ja ymmärrän että nykymaailma vaatii sen, että lapset tottuvat jo nuorempina käyttämään teknisiä laitteita. Toivon silti, ettei kaikkea hyvää ja vanhaa heitetä kokonaan romukoppaan. Jokainen opettajahan sen ratkaisun tekee itse.

Meillä on matematiikan tunneilla ollut käytössä älytaulu, joka heijastuu liitutaululle. Itse olen saanut sitä katsellessa voimakkaita silmä-/päänsärkyoireita. Viime tunnilla kerroinkin sen opettajalle, mutta hänen reaktionsa oli vähän niin ja näin:  "osalla tulee sellaisia". Ei siis mitään siihen suuntaan, että hän ottaisi asian huomioon. Onneksi meidän ryhmä ei jatkossa (arvonnan tulos) käytä sitä laitetta, ehdin nimittäin jo valmiiksi pelkäämään miten käy koko kurssin jos en pysty tunnilla istumaan! Mutta tämä oli tosiaan arvonnan tulos, ei tulos siitä että joku kärsi sen teknisen vempaimen käytöstä!

Sähköallergiahan on oikeasti todella invalisoiva sairaus (ja ongelmana kai on juuri se, että sitä on vähän vaikea diagnosoida lääketieteellisesti. Kääntyy herkästi sinne mielenterveyspuolelle vaikka näyttöä näistä kentistä onkin, kuten ohjelmastakin huomaa). Ruotsissa tauti on kuitenkin saanut jo aikapäivää sitten sairausstatuksen ja asia otetaan vakavasti. Sitäkin olen monesti miettinyt, vaikken asiasta itse kärsi, että onko Suomi oikeasti näin teknisvetoinen valtio. Vain teknologian kehitystä ihaillaan, kaiken pitää olla langatonta ennen muita.

No enpä minä tästä mitään elämänongelmaa jaksa ottaa, mutta koitan kuitenkin muistaa tulevaisuudessakin viettää sähkötöntä aikaa, jättää luurin kotiin kun lähden kävelylle (ihan kun sillä kaupungissa olisi merkitystä kun niitä mastoja on jokapuolella) jne. Miettikääpä vain itse kuinka paljon sinä tai lapsesi viettätte aikaa sähköisten vempainten äärellä? Lähes koko ajan, eikö? Mutta minkäs sille tekee.Itse asun hyvin lähellä yhtä suurta 3G lähetintä tai vastaavaa. Olenkin ihan mielenkiinnosta suostunut ottamaan sähkökenttiä mittaavan laitteen sänkyni viereen. Mittaus kesti vuorokauden. En ole tohtinut vieläkään kysyä tuloksia, enkä ole varma haluanko niitä tietääkkään. Niinhän se menee, että tieto lisää tuskaa! :)

Aiheesta on ilmestynyt kirjakin: http://www.sahkoailmassa.fi/ Ihan ilmainen pdf versiokin nähtävästi saatavilla, VOH!! Jotain ilmaista! Itse ainakin ajattelin tutustua aiheeseen vähän tarkemmin, vaikka etukäteen jo tuntuu sille että aihe vain ahdistaa. :)

Ei kommentteja: