keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Onnea etsimässä, uusi puolalainen televisiosarja Teemalla

Törmäsin sattumalta aivan uuteen sarjaan aamulla kun en jaksanut nousta ylös sängystä. Voi taivas miten näistä aamuista pitää nauttia nyt kun niitä on...

Olen kesästä asti ollut erityisen kiinnostunut itä euroopan maiden työsiirtolaisuudesta, sillä mieheni kautta olen saanut olla tekemisissä tällaisten ihmisten kanssa, ainakin välillisesti. Vähän on ollut puhetta, josko tuossa heidän talvilomansa aikana kävisimme heidän kotiseutujaan katsomassa. Miehelleni se varmasti olisi erityisen antoisaa ymmärtää paremmin työkavereitaan. Onhan se aika karua, että perhe on muualla ja näet heitä yhden viikon kuukaudessa, suunnilleen, jos sitäkään. Siinä viikonloppu yhdessä tuntuu jo ruhtinaalliselle, vaikka no, eipä mekään ensi viikonlopun jälkeen ehditä viettämään aikaa keskenämme vasta kuin jouluna. En tiedä pitkällä tähtäimellä kuinka kivaa se sitten olisi, jos olisi se perhe. On oikeasti aika mielenkiintoista näin meidän suomalaisten näkökulmasta tuo, että toisilla on asiat yhä vain maassaan niin, että elääkseen on pakko lähteä ulkomaille töihin. Niin ne valtiot toistavat toinen toistaan. Tai onhan se niin että historia muutenkin toistaa itse itseään. Näinhän se oli Suomessakin sotien jälkeen, että Ruotsiin oli lähdettävä. Tuolloin tosin muutettiin useimmiten kokonaan, nyt tämä Suomessa työskentely on enemmän tällaista pendelöintiä. Verot kyllä maksetaan Suomeen, mutta rahat kyllä käytetään kotimaassa. Enkä kyllä voi sanoa, että olisin siitä pahoillani, sillä minkäs he sille voivat. Ahkeria työmiehiähän monet muualta tulleet ovat. Se vain on huonoa, että tyytyessään vähän heikompaan palkkaan, syö se ehkä suomalaisten työllistymistä. Sitäpaitsi kun kaikki firmat on myyty ulkomaalaisille, niin tottakai he työllistävät mielellään oman maansa kansalaisia... Monimutkaisia juttuja... välillä tuntuu ettei meidän hallitus ja päättäjät ole mitenkään kiinnostuneita mistään tällaisista asioista. Mitä enemmän olen viimeaikoina politiikkaa uutisista seurannut, sitä enemmän on alkanut ahdistamaan. Joten olen päättänyt olla seuraamatta. :) Ei tämä suunta nyt mikään kovin hyvinvointivaltiomainen ole, kun ollaan niin riippuvaisia muista.

Lähti taas vähän lapasesta, mutta tässä siis se mikä piti linkata teille, jos jotakin sattuisi kiinnostamaan. Itse ainakin tykkäsin ensimmäisestä jaksosta kovasti, jonka voi katsoa täältä.


VARSOVA-LONTOO: ONNEN ETSIJÄT (12) (Londyñczycy, S1) Yle Teema Elämää sykkivästä Lontoosta onnea etsivien puolalaisten nuorten aikuisten elämä on karua, jopa vaarallista.
Yksi lähti Puolasta huonojen olojen tai työttömyyden vuoksi, toinen elätteli toivoa paremmasta elämästä tai etsi suurta rakkautta. Onnen saavuttamisen tiellä on esteitä, kellä kieli, kellä vieras kulttuuri tai joutuminen huonoon seuraan.
Myös nuori nainen, Asia, nousee lentokoneeseen suurin toivein. Lontoossa häntä odottaa poikaystävä, jolla on vakituinen työ rakennuksella. Tulevaisuus näyttää valoisalta. Tai näyttäisi, ellei Wojtek olisi sotkeutunut huumebisnekseen ja tehnyt tyttöystävästään kuriirin.
Koneessa Asia tapaa miellyttävän maanmiehen, jolla on hyvä työ Cityssa ja suhteita. Pawe³ tekee Asialle tarjouksen: haluatko ansaita helppoa rahaa vain yhdellä siistillä seuralaiskeikalla? Häkeltynyt nainen kieltäytyy, mutta kun tie onneen uudessa kotikaupungissa osoittautuu pelättyäkin kivikkoisemmaksi, hänen on pakko harkita tarjousta uudelleen. Keneen tyttö voi luottaa uudessa maassa kun seinä nousee vastaan?
Puolalaista draamaa nähdään meillä harvoin. Tätä sarjaa on tehty kaksi tuotantokautta ja nyt nähdään ensimmäisen tuotantokauden 13 jaksoa.
Päärooleissa: Natalia Rybicka, Marcin Bosak, Roma Gasiorowska, Przemysùav Sadowski, Rafal Mackowiak, Leslav Ýurek. Käsikirjoitus: Ewa Popiolek, Marek Kreutz. Käsikirjoitus: Ewa Popiolek, Marek Kreutz. Ohjaus: Greg Zglinski.
Tuotanto: Televizja Polska S.A., Puola 2008.

Suora viittaus otettu täältä: http://yle.fi/ulkomaiset/sarjat_ao2.php?id=1923

Ei kommentteja: