perjantai 9. elokuuta 2013

Kambodza

Anthony Bourdain ei todellakaan listaudu niihin ihmisiin, joiden matkailuohjelmat olisivat mielestäni millään sortilla hyviä. Mutta Kambodza-jakso minun oli pakko katsoa. Anthony on kuvannut jakson samana vuonna kuin itsekin kävin maassa ja kaikki samat paikathan siellä tuli koluttua. Samoissa ravintoiloissakin tuli syötyä mitä jaksossa näkyy (Kampotin pippurirapu-ravintola mm.). Maa on kummitellut mielessäni siitä asti, mieleni tekisi kovasti sinne takaisin. Mutta kuten Anthonykin jaksossa sanoo, maa muuttuu hirveää vauhtia ja muutokset ovat voineet olla todella suuria näiden kolmen vuoden aikana. Vanhojen torien sijalle on tullut varmasti lisää "kauppakeskuksia" jne. 2010 Kambodzan tunnelma oli jotakin, mitä ei oikeasti pystynyt kuvailemaan. Suunnaton usko parempaan, mutta punakhmerien kauhuteot olivat kuitenkin vielä vahvasti läsnä. En tiedä tulenko koskaan kokemaan niin voimakasta murroskautta turistin silmin. Ja kannattaako once in the lifetime kokemusta yrittää toistaa? Tai eihän sitä voi, ne tunnelmat ja hetket menivät. Ihmiset ovat jo menneet eteenpäin, kambodzalaisella positiivisella elämänasenteella.

Anthonysta huolimatta suosittelen katsomaan jakson ja näkemään vielä palan "alkuperäistä" tai 2010-luvun Kambodzaa.  Siellä näkyy myös niitä ihania länsimaisia yöasuja, joita naiset käyttivät päivävaatteina (rantamarkkinoilla). Ja pakkohan minun on taas kerran mainostaa maata matkailukohteena, nyt jos koskaan kannattaa viimeistään lähteä! :)


Olen aloittanut edellisen blogini näillä kuvilla Cambodia ja Vietnam, mutta tässä nyt kuitenkin uusintana Kambodzan kuvia. Jotakin Anthonyltakin nimittäin jäi näkemättä...Ihmettelen rätti päässä suolan "kuivatusta".
Tämä kirja kannattaa lukea. Saattaa löytyä suomennettunakin.


Eipä nähnyt Anthony norsua kaupungin keskustassa yksinään tallustelemassa. ;)

rapumertoja, verkkoja...

Kalastajia

Ravinto kuljetettiin tuoreeltaan, jätin suosiolla pois kuvan jossa näkyvät ne elävät siat jotka roikkuvat tuolla takana :(


Polttoaineasema!!!!!

Kuuluisat viherpippurit. Niin namia!
1 kommentti:

Kirsi kirjoitti...

Upeita kuvia! Matkakuume iski jälleen. Pitäisi plätkäistä pakolliseksi kaikille suomalaisille matka johonkin tälläiseen paikkaan, jossa se maailmankuva oikeasti vähän avartuisi ja huomaisi ettei meidän tapa tehdä ja olla ehkä olekaan ainoa oikea eikä varsinkaan onnellisin. Kyllä se vaan pysäyttää, kun tuollaisiakin asioita kokeneet ihmiset nousevat jaloilleen ja porskuttavat positiivisuudellaan eteenpäin ja me kermaperseet täällä valitellaan kun kaupasta on ykkösmaito loppu.