perjantai 14. joulukuuta 2012

Terveiset Kutturasta vai tuhottaisiinko sittenkin Nuorgamin alko?Katsoin tasan viikko sitten Maarit Tastulan toimittaman Seitsämäs taivas haastatteluohjelman. Sillä kertaa haastateltavana oli Mikko-Pekka Heikkinen. Haastattelun voi katsoa täältä. Joku tämän miehen puheessa herätti suuren kunnioituksen/kiinnotuksen häntä ja hänen kirjojaan kohtaan. Varmasti se oli viime perjantain tunnelmissa se, kun hän sanoi ymmärtävänsä syrjäseutujen ihmisten vitutuksen... Ymmärrys oli selvästi päivän sana. Katselin haastattelun melkoisella intensiteetillä ja mietin, että tuo hänen (vaikkakin fiktiivinen) kirja Terveiset Kutturasta täytyy kyllä lukea. Kiitos Vaski kirjastojen nopeiden toimitusten (täällä ei todellakaan tarvitse kauaa jonottaa uusiakaan kirjoja, mikä on mahtavaa!) tässäpä se nyt sitten on...Alkua eilen luinkin fysiikan sijasta (mikä toki kostautui sitten tentissä), ja tykkäsin. Takakannessa lukee näin:


Suomi on jakautunut kahtia. Kun Pohjoinen julistautuu itsenäiseksi, syttyy sisällissota. Romaani populäärikulttuurin kasvattamasta sukupolvesta tämän päivän taistelussa.Suomi on ajautunut umpikujaan. Maa on jakautunut rikkaaseen Etelään ja köyhään Pohjoiseen. Kuntarajat on vedelty miten sattuu, palvelut puristettu kasvukeskuksiin ja maaltamuutolle pantu piste hallituksen päätöksellä. Helsinki ei enää halua maalaisia vaivoikseen.Lopulta lappilaisten kuksa menee nurin, ja korvesta nousee nyrkki. Pohjois-Suomi julistautuu itsenäiseksi. Alkaa sisällissota.Oula on poromiesten päällikkö, Saamen vapautusrintaman komentaja. Johtaessaan joukkoaan kohti Etelän kaupunkeja hän saa osakseen valtamedian pelonsekaista palvontaa.Helsinkiläistynyt alikersantti Jesse Purola on päättänyt näyttää maalaisille, mistä katukiveys alkaa. Hänellä on vastassaan Pohjoisen moottorikelkkasoturit, alaisinaan tositeeveen kasvattamat lähiöjermut.Kun pöly laskeutuu, tapahtumat ovat jättäneet jälkensä koko kansakuntaan.

Terveiset Kutturasta on täsmäkirja kuntauudistuksen kourissa kiemurtelevaan maahan. Se on syrjäseutujen sotahuuto, mutta terveiset sattuvat niin metropoliin kuin maalaispitäjään.


Alku vaikuttaa ainakin sille, että kirjan huumori voisi hyvin sopia nuorille miehille, jos he ovat vähänkään kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista. Aika hyvää parodiaa siitä mihin Suomi voisi ihan oikeastikin ajautua pitkällä tähtäimellä. :) Mieheni ei ole mikään kova lukija, mutta mietin josko silti ostaisin tämän ja kirjoittajan edellisen kirjan Nuorgamin alkon tuho ja muutama erätarina hänelle lahjaksi. Tässä siis lahjaidea niille, jotka haluavat ostaa pojilleen, miehilleen, sukulaisilleen jotain muuta kuin teknisiä härpäkkeitä. 

Joulukortitkin tuli tänään vihdoin kirjoitettua. Kerrankin mentiin siitä mistä aita on matalin. Kortit ovat valmiita ja pelkkä runo ja toivottelut sisään. Nämä voi surutta näyttää, sillä en ole oikein päivittänyt ihmisten osoitteita, joten suurin osa ystävistäni jää nyt surutta ilman korttai. Kortteja lähtee liikkelle siis vaatimattomat 15 kpl. Mutta parempi sekin kun ei mitään. :)


P.S. Tuo Seitsemäs taivas ohjelma on kyllä hyvä. Tänään kuuntelin muitakin jaksoja areenasta ja kaikki olivat omalla tavallaan kiehtovia. Suosittelen todella kuuntelemaan jos kuuntelu yleensä on yhtään sinun juttusi. Monet teistä varmasti ohjelman jo tietävätkin, mutta monilla on voinut mennä ohikin. :)

2 kommenttia:

petrabar kirjoitti...

kivoja löytöjä! tuli muuten hieman karkkinälkä kun katseli tuota elvarin nettikauppaa...

piti itsekin käydä tuolla vanhalla, mutta taitaa olla nyt liian myöhäistä.

Saariston kasvatti kirjoitti...

Eikö ne siellä ole ensi viikonloppuun asti? Vähän turhan ahtaat ne käytävät, mutta kaikkia hauskoja ideoita siellä kyllä oli. Mun täytyy myöntää että tuon Elvarin asiakaspalvelu ei ollut oikein kehuttavaa. Olisin ostanut toisetkin, mutta en jaksanut jäädä odottamaan että rouva/neiti sai pakattua edellisen asiakkaan ostoksen. Sen verran hitaasti kävi. Mietinpä vain kuinka kauan noiden korujen tekemiseen on mahtanut mennä. :) Toki päätöksessä oli mukana myös se, etten oikeasti tarvinnut toisia korviksia, jotta siksikin siitä sitten hilpaisin. Mutta hienoa työtä ovat ja allergiakaan tuo uusi metallilaatu ei pitäisi aiheuttaa. ei ainakaan niin herkästi mitä edeltäjät kuulemma.