lauantai 15. helmikuuta 2014

Kehu kaveria

Työhyvinvointi

"Sehän oli ihan mukavan oloinen ihminen"

Minua on naurattanut tämä lause, sillä olen kuullut sen nyt puolen vuoden sisään usemman kerran. Sanoja on ollut joko ihan ventovieras tai ihan tuttu ihminen vuosien takaa, ja viestin on välittänyt ystäväni. Näistä välitetyistä sanoista tulee aidosti hyvä mieli. Itse kun tuntee itsensä aina keskimäärin vähän pölöksi, tai enemmän pölöksi. Eniten minua on huolestuttanut, että jotkut vanhat tutut ovat epäilleet tätä asiaa, tai että ovat aidosti olleet yllättyneitä siitä että olen nykyään ihan mukava. Mutta hirmu mukavaa, jos tämä sisäinen kamppailuni on tuottanut tulosta ja minusta nykyään näkee että pidän ihmisistä (en minä ole aina pitänyt, välillä kaikki ovat olleet ihan pölöjä). Ja on hirmu mukavaa kuulla ja kertoa jonkun olevan mukava. Pieniä sanoja, mutta tärkeitä meille tunteville ihmisille.

Tämä ystävänpäivän tienoo on tainnut olla työpaikoilla melkoista "otetaan toiset huomioon" aikaa. Ihmettelin aamulla koulun oppilaiden halausintoa, mutta talossa oli ensimmäistä ? kertaa käytössä halipassi. Oppilailla oli sydämenmuotoinen pahvi, johon oli tarkoitus kerätä mahdollisimman monta allekirjoitusta. 1 allekirjoitus/halaus. Ihan hauskaa ja näytti toimivan. Sen verran oli pojillakin halausintoa nimittäin.

Eräässä talossa vietettiin salaisen ystävän viikkoa. Tämän salaisen ystävän piti muistaa ystäväänsä päivittäin pienillä asioilla, mutta itseään ei saanut paljastaa. Hauskoja lahjoja oli ihmiset saaneetkin, ei rahallisesti arvokkaita, mutta ajatuksellisesti saajalleen sopivia.

Meidän talossa oli kehu kaveria - laatikko. Eräs työntekijöistämme kokosi sitten jokaisen kehut paperille, joka oli tänään jaettu omiin lokeroihimme. Täytyy myöntää että tälle oli kyllä tarvetta, on tunnelma ollut vähän... hmm... omituinen viimeaikoina. Jopa niin omituinen, että minä joka olen ollut poikkeuksellisesti melko vetäytynyt ja hiljainen työpaikalla päätin lopettaa tämän hiljaisen kokeiluni ja palata normaaliksi itsekseni joka osaa ja uskaltaa sanoa mielipiteensä. Ja tuli sitten kertalaakista sanottuakin, hyvässä hengessä tosin. :) Ja niin tekivät sitten monet muutkin. Itse en sairasteluiden vuoksi muistanut koko laatikkoa, enkä siis kehunut ketään kaveria. NOLOA! Oli kuitenkin suuri ilo saada edes pari kehua itse...

"Sinun kanssasi on kiva tehdä töitä ja vaikka jutella"

"Rempseä avantouimari, remonttireiska, opehuoneen piristysruiske..."

"Mukava, ihanan huumorintajun omaava työkaveri. On ollut ilo työskennellä kanssasi käsitöissä :)"

Niin hurjan pieniä asioita, mutta tärkeitä.

Työpaikan omituinen ilmapiiri on saanut taas tajuamaan kuinka tärkeää se työhyvinvointi oikeasti on. Kuinka tärkeää on, että työpaikalla kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja kannustavat toisiaan. Jos on saavuttanut tai kokeillut jotain uutta, siitä saisi olla itse ylpeä. Tuolla on nyt ollut vähän sellainen meininki, että kukaan ei kerro jos on kokeillut tai tehnyt jotain uutta. Surullista. Tästä vuodesta olenkin saanut kimmokken tyky-toimintaan. Se ei ole mitenkään vähäpätöinen juttu.

Miten teidän työpaikallanne ylläpidetään työhyvinvointia? 
Onko ollut jotain mukavia tempauksia, kuten näitä salainen ystävä viikkoja tms.?
Jos talossanne on ollut jotain suuria ristiriitoja, mite ne on ratkaistu?

3 kommenttia:

sara kirjoitti...

AI AI miten on taas mehukas aihe heitetty...Mä voisin työpaikkahyvinvoinnista oikeesti vaikka kirjasen kirjoittaa..olisi niin paljon hyviä ja vähemmän hyviä asioita työntekijöiden hyvinvoinnista ja yhteishengestä.
Tuo työpaikan yhteishenki onkin sellainen aihe mitä varmasti joka työpaikassa tavalla tai toisella puidaan. Välillä hyvässä hengessä ja välillä ehkä kyräillen VARSINKIN NAISVOITTOISESSA ALASSA ! Naiset osaavat olla vain niin pirullisia :) Meillä oli kerran sellainen purkki puoli vuotta kahvihuoneen pöydällä johon sai laittaa positiivisia asioita päivistä.. Mutta ei me sit käytykkään niitä purkkiin tulleita asioita koskaan läpi.Yksi kerta oli niin että jokaiselle laitettiin selkään paperilautanen ja jokainen työntekijä sai kirjoittaa mitä oli mieltä kenestäkin..niitä oli hauska lukea ja aatella et oox mä tollanen !?! Mut sen voin sanoo sulle , että älä itseäs sit loppuun kuluta noiden henkilöstöasioiden suhteen <3 ja tsemppiä ja jaksamista sinne päin.

sara kirjoitti...

Niin ja se vielä, että meidänkin töissä on aikas useasti tuota tyky toimintaa esim. yhdessä laitetaan ruokaa ja istutaan iltaa ja milloin mitäkin. Silloin on ihan erilainen fiilis kuin työpaikalla..Sekä kaikenlaisia urheilulajeja ollaan pienessä porukassa lähetty kokeilemaan...Nämä asiat nostattavat sitä työhyvinvointia joka on tärkeää !

Saariston kasvatti kirjoitti...

Toistaiseksi en ajatellut tehdä mitään, kunhan itse tulen toimeen kaikkien kanssa. :) Surullista vaan että aikuiset ihmiset ei ymmärrä asioita kuin omasta näkökulmasta... vähän kannattaisi välillä miettiä myös itsensä ulkopuolelle, eikä olla niin herkkä...