torstai 9. toukokuuta 2013

Helatorstai vs. Helluntai

Pientä mieltäni on alkanut tänään ärsyttämään ihmetyttämään se, että niin moni toivottaa hyvää helluntaita... siis häh. Tänään 9.5. on helatorstai ja 19.5. on vasta helluntai. Tosin kristillinen mikä kristillinen juhla, harvalle sillä on mitään väliä, eikä kyllä rehellisesti sanottuna ole minullekaan. 

Mutta voi sitä silti olla tietoinen päivien nimistä. :D

Wikipedia sivistää: 

Helatorstai on vuotuinen kristillinen juhla, jota vietetään neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi.[1] Taivaaseenastumisesta kerrotaan Apostolien tekojen ensimmäisessä luvussa[2] sekä lyhyesti myösMarkuksen ja Luukkaan evankeliumien lopussa[3][4]. Useimmissa Euroopan maissa päivä on virallinen pyhäpäivä.
Koska pääsiäinen liikkuu muinaisen kuukalenterin mukaisesti, myös helatorstain ajankohta vaihtelee. Se on useimmiten toukokuussa, harvoin kesäkuun alussa. Koska pääsiäinen on aina sunnuntaina, neljäskymmenes päivä siitä on aina torstai. 
Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä[1]. Helluntaita vietetään seitsemän viikon kuluttuapääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain jälkeen. Pääsiäisen ajankohdasta riippuen se on joko toukokuussa tai kesäkuun alussa. Vuonna 2013 helluntai on 19. toukokuutaSuomen kieleen sana helluntai on tullut ruotsin kielen sanoista helig dagpyhä päivä[2].
Alkuperältään ja ajankohdaltaan helluntai liittyy myös juutalaisten šavuot-juhlaan eli viikkojuhlaan, jota vietetään seitsemän viikkoa juutalaisten pääsiäisen eli pesahin jälkeen toisaalta sadonkorjuu­juhlana, toisaalta Siinailla tapahtuneen lain antamisen muisto­juhlana.[3].Uudessa testamentissa tästä juhlasta käytetään nimitystä helluntai.
Suomessa helluntai on kirkkolain mukainen kirkollinen juhlapäivä[4]. Koska se sattuu aina sunnuntaiksi, se ei useimmilla työ­paikoilla vaikuta työaika­järjestelyihin, mutta kaupat pidetään silloin eräin poikkeuksin laki­sääteisesti kiinni.[5]


Noniin, päivän sivistystyö toimitettu. :b

Vapaa kuin vapaa, nauttikaa siitä täysillä! Minä kirjoitan historiaan kirjallisuus raporttia... sillä eiväthän nämä "vapaaehtoiset" opinnot vielä päättyneet. :)

2 kommenttia:

Pihi nainen kirjoitti...

Pyhäpäivien nimet eivät minulla sentään sekaannu mutta oli hyvä virkistää omaa muistia, mitä näinä päivinä oikein juhlistamme. :)

Saariston kasvatti kirjoitti...

Täytyy myöntää, että melko hakusessa ne oli minullakin kun asiaa ennen wikipediöintia mietin, siis juhlien syyt... Sen muistin että jotenkin ne liittyivät ajallisesti pääsiäiseen, mutta siinä se sitten olikin. :D No tässäpä maanantain uskonnon tunnille keskusteltavaa...