maanantai 21. tammikuuta 2013

Jää
Löysin mökiltä alkusyksystä ihanan vanhan metallisen kirjanmerkin. Kauniimpaa en ole nähnyt.
Ja nyt se on minun.Kuinka kaunis hän onkaan juuri tämän Jään välissä...


Ja kaunis oli myös Jää. Visuaalisesti kauniin kuoren sisällä oli myös sisäisesti hyvin kaunis kirja. Jäähän oli ilo tarttua joka ikinen ilta. Oikein harmittaa että se on nyt luettu. Jää onkin ehdottomasti paras kirja jonka olen aikoihin lukenut, oikein saaristolaiselämän ihailijan unelma. Jää on tarina saaristoseurakuntaan saapuvasta papista, hänen pastostorskastaan, lapsista sekä kirkkosaarta ympäröivien kylien ihmisistä - pienten piirien kipupisteista ja onnesta. Jää on hieno aikalaiskuvaus sotien jälkeisestä elämästä saaristossa, kaukana kaikesta, meren armoilla. Kirja etenee verkkaisesti päivä kerrallaan, mutta Halosen sanoja lainatakseni konstailematon teksti tekee siitä helposti luettavaa ja koukuttavaa. Todellinen ylistys saaristolaisille, niille aidoille ja alkuperäisilleKuvat on otettu tänään pyhiinvaelluskohteessa (Halistenkoskella).

5 kommenttia:

Jovelan emäntä kirjoitti...

Mahtavia nämä talven aurinkoiset päivät ja upeiksi kuviksi sait ne tallennettua. Kiva lukea sun arvostelu tuosta kirjasta. Se on mullakin lukulistalla, mutta ei ole vielä tullut luettua.

Ja toi iiiihana kirjanmerkki <3 x tosi monta! Se on oikeasti poikkeuksellisen hieno. Oletko tutkinut seun taustoja yhtään? Ma luulen, että olet tuossa tehnyt todellisen löydön.

Nonna kirjoitti...

Kiitos kirjavinkistä, tämä täytyy kyllä lukea. Kauniita kuvia.

Saariston kasvatti kirjoitti...

En osaa Jovela selvitellä minkään esineen taustoja... miten se toimii... :D

Nonna: Kannattaa tosiaan jos ajankuva kiinnostaa. Uskon että tuo kirja on sellainen josta pitää heti alusta asti tai sitten se ei kiinnosta ollenkaan.

Ja jovelalle kanssa lukulistalle Jää. :)

Jovelan emäntä kirjoitti...

Se toimii silleen, että leikkii NettiSherlokkia ;oD

Luulen, että tuo sun upea kirjanmerkki on vanha. Se on kovin kansallisromanttinen ja huolella tehty. Löysin likimain samanlaisen yhden antiikkiliikkeen sivuilta. Kävi vaan niin etten muista yhtään mistä! Mun piti vilkaista sulle tuota, löysin vastaavuuden ja olin jo tulossa nakuttelemaan löydöstä kun tuli kiireisiä toimia vaativa puhelu. Unohdin.Nyt en löydä sitä. doh! daa!

Kuitenkin, kirjanmerkillä oli hintaa 75 euroa.

Saariston kasvatti kirjoitti...

Vanhaksi uskon minäkin, niin taidokkaasti on tehty. Olisihan se kiehtovaa tietää tietenkin enemmänkin, onko suomalainen vai tuotu jne. Ajattelin heti että tämä on joko isoäitikin lapsuudesta tai hänen äitinsä, tai sitten isoisän puolelta. Siellä oltiin vähän enemmän lukuihmisiä. Toisaalta olen miettinyt onko tämä kirjanmerkki lainkaan? Mutta mikä sen funktio sitten olisi. Pitää tosiaan ruveta Sherlockiksi vaikkei se ole ominta alaa ;)