sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Raksamiehet herätys? Lastulevyseinien tasoitus?

Kuinka vaikeaa voi olla saada järkeviä vastauksia internetin ihmeellisestä maailmasta? TODELLA!

Olemme siis remontoimassa ensimmäisenä tulevan olohuoneemme seinät (parhaassa tapauksessa jo tulevalla viikolla saamme avaimet ja menetämme rahamme). :D

Noh, ongelmana on nyt sellainen, että minähän haluan tietenkin modernisti sileät ja valkoiset seinät (tai tapetoidut), mutta nykyisen tapetin alla on lastulevyseinät, jossa on ne elämisraot - kurkkasin yhdestä repsottavasta reunasta. Internetistä löytyy jos jonkinmoista tee-se-itse remontoijan ohjetta, mutta jostain syystä en löydä mistään mitään oikeaa ohjetta mitä niille kannattaisi tehdä.

Noiden nykyisten tapettien alla on joku verkko ja ne saumat on täytetty jollakin, joka on kyllä jo ihan hapertunutta. Tapetit ovat kyllä todella siistit, vain tuo yksi sauma on auennut ja kurkimme mitä siellä alla on. Remontti on tehty 90-luvulla.

On jotenkin käsittämätöntä, että jos jonkinmoista perinnerakentamissivua kyllä löytyy, mutta perinnerakentamiseenhan ei oikein noi lastulevyseinät kuulu, vaan on vähän uudempi juttu. Olisi silti kiva tietää miten on järkevintä rempata puurakenteista 70-luvun taloa... ei kai ne lastulevyt nyt ihan huono ratkaisu ole ollut, kun ovat noin hyvin toiminut tähänkin asti?

Järkevimmät neuvot ovat toistaiseksi olleet: 

- lasikuitutapetti ja sen tasoittaminen ja maalaaminen (tai lasikuitukankaasta puhuttiin). Vielä jäänyt avoimeksi millä ne raot pitää täyttää ennen lasikuitukankaan kiinnitykstä. Vanhat tapetit siis pitää repiä ensimmäisenä pois.

- saneerauslevyn kiinnitys nykyisten tapettien päälle (vai kannattaisiko vanhat tapetit kuitenkin ottaa pois, jotta näkee edes mitkä seinät pitäisi levyttää, osa väliseinistä voi olla jotain muutakin kuin lastulevyä) ja sen saumojen tasoitus sekä sitten maalaus/tapetointi.

Molemmat vaihtoehdot tuntuvat jokseenkin työläille, mutta ei tässä nyt ole tarkoitus välttämättä helpolla päästäkkään. Tarkoitus olisi saada mahdollisimman hyvä ja kestävä lopputulos. Onko joku teistä joksu tasoittanut lastulevyseinää? Ja jos on, onnistuneesti, niin miten teitte?

Tokihan tässä ihan alan liikkeeseen meinaan myös mennä, mutta välillä tuntuu että ne myyjät on tiedoltaan ihan samoissa tasoissa kuin minä. Joten siksi olisi kiva kuulla joltakin joka on joko itse, tai jolle on tehty remppa missä on tätä ongelmaa ollut.
Noh. Tuli tässä onneksi tehtyä viikonloppuna muutakin kuin miettittyä näitä asioita. Olimme pitkästä aikaa mökillä, autojen pesua, saunomista, tuunailua ja veneilyä jokseenkin hyytävässä säässä. Viime viikonloppuhan kului räystäitä putsaten eräällä toisella mökillä...

Nyt BB-nollaus ja uutta viikkoa kohti! :) Huomenna on palkkapäivä! JEE... 

8 kommenttia:

Jovelan Johanna kirjoitti...

Mä voisin tuolta mieheltä kysäistä asiaa, kun leipätyökseen levytehtalla häärää. Isäntä tosin on just yövuorossa ja aamulla olen jo omissa tohinoissa, joten tönäise, ellen muista palata asiaan ;)

Kirsi kirjoitti...

En mikään remppaexpertti ole, mutta meidän perheessä tuota lasikuitutapetti on pidetty ihan vihoviimeisenä paskana. Meidän kämpän seinissä sitä on useammassakin huoneessa ja siitä ei pääse koskaaaaaaan eroon. Tai siis kai siitä pääsee, jos ikuisuuden jaksaa nyppiä, mutta sen poistaminen on niin työlästä ettei viitsitä edes yrittää väliaikaisessa kämpässä. Eikä todellakaan ole kovin kaunistakaan tuollainen tapetti. Ellei nykyään sitten ole jotain hienompaa modernia tarjolla. Joka tapauksessa, en lähtisi sitä oman asuntoni seiniin lätkimään ellen olisi varma etten halua siitä koskaan ikinä eroon. :)

Kirsi kirjoitti...

Niin ja lisättäköön vielä että minäkin halusin kauniit maalatut seinät kunnes tajusin miten järjettömän vaikea on saada seinäpinta tasaiseksi niin ettei siellä erotu mitään hiottuja kohtia. Meillä tosin on betoniseinä, mutta yhden epäonnistuneen maalauksen jälkeen totesin että tapettia seiniin ja nätti tuli. :) (Enhän ole mitenkään lannistunut?)

Kirsi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Pilvi kirjoitti...

Me olemme tehneet kyseisen operaation kotiimme tavalla, jonka mainitsitkin. Tehtiin se siis siten, että lasikuitutapetista on myytävänä sellaista kapeaa nauhaversiota, joka laitetaan saumaan. Sauman ja tapetin päälle laitetaan tasotetta pariin otteeseen siten, että kerroksen kuivuttua se hiotaan ja laitetaan uudestaan. Juttu on työläs, mutta se on tehtävä kunnolla. Mitä useampia kertoja laitat tasotetta ja hiot sen pois, sitä varmemmin maali tai tapetti, jonka laitat päälle, ei ala halkeilla sauman kohdasta.

Muuten, et ehkä huomannut, mutta voitit arvonnassani. Käypä kurkkaamassa nykyistä postaustani edeltävä postaus :)) ja lähetä minulle osoitteesi sähköpostiin pilvi.villaidur(at)gmail.com

Saariston kasvatti kirjoitti...

Oo, kiitos Pilvi! :) Mietin juuri miten mahtoi käydä, kun muistelin loppukuusta olevan päätöksen. Juuri meinasin tulla kurkkimaan! :D

Kirsi: siis tässä tapauksessa tulisi lasikuituhuopaa, joka sitten tasoitettaisiin tasoitteella maalattavaksi pinnaksi, eli ihan sileäksi. Mutta jos se lasikuituhuopa kaipaisi ennen asennusta kanssa tasoituksen, niin liian työlääksi menee. Levyä seinään ehkä vaan... saa nähdä.

Lasikuitu on käyttökelpoinen silloin kun seinäpinta saattaa elää. Niitä on nykyään ihan kivojakin kuvioita. Mutta joo, en minäkään sitä pintaa näkyviin halua.

No tässä pitää puntaroita hinnan ja vaivan ja lopputuloksen välillä... on tässä vielä viikko tai pari aikaa päättää. :D

Nanna kirjoitti...

Meiltä löytyy juuri tommoset seinät, mutta ei lähdetty niitä kuitenkaan peittelemään millään. Olis ihan kiva jos rakoja ei olisi, mutta niihin on jo niin tottunut, ettei pistä enää omaan silmään.
Ja mä ainakin sanon ei kaikelle missä on sana lasikuitu. Oon kerran repinyt vanhemmillani lasikuitutapettia pois ja oli ihan kauheeta. En ymmärrä yhtään lasikuitutapetin päälle.

Saariston kasvatti kirjoitti...

Ei se lasikuitu niin paha asia ole, jos sen asentamisella on tarkoitus. Pois repiminen onkin sitten toinen juttu... :D Mutta jos kyse on kestävästä seinästä, niin kyllä minä sitten voisin hyvin valita lasikuidun (koska luultavasti en itse sitä koskaan repisi kuitenkaan pois). Sitä on vain usein laitettu ihan turhiin paikkoihin, minkä takia sillä on niin huono maine... Lieneekö raksamiehillä sen poistamiseenkin nykyään jotkut räätälöidyt laitteet ja vehkeet? Se ylitasoittaminen siinä on ihan hyvää!

Vaihtoehdot on aika vähissä lastulevyseinien kanssa, ja en voi sille mitään, mutta mun seiniin ei niitä rakoja tule kyllä jäämään, paitsi sinne keittiöön. Tulee niin mökki mieleen - lapin mökillä on sellaiset seinät ja siellä se on ihan ok!