sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Olen suomalainen, vai olenko?Tämä musiikkivideo on pyörinyt paljon sekä blogeissa että facebookissa. Itsekin olen sitä katsellut ja kuunnellut useasti. Mielestäni video on kaunis. Tänään huomasin kommentit videon yhteydessä:

"Se että oleskelee Suomessa ei tee suomalaista. Suomalaiset ovat suomen kieltä puhuva suomalais-ugrilainen kansa. Tämän videon tekijät pitäisi pidättää vihapuheesta suomalaisia kohtaan. Tietääkö kukaan tekijöiden nimiä?"

"Ja maamme puolesta kaatuneet kääntyisivät haudassaan (rauha heidän muistolleen), jos näkisivät tämän pelleilyn."


Hohhoijakkaa. Surullista.

Mielestäni video on silmiä avaava kannanotto sille, että suurin osa maahanmuuttajista haluaa aidosti olla suomalaisia. He sanovat maailmalla matkatessaan tulevansa Suomesta. Varsinkin lapset ja nuoret haluavat olla kuten kaikki muutkin ympärillään, tasavertaisia. Maahanmuuttoakin on niin monen tasoista, vapaaehtoista tai pakolaistaustaista.

On hieman surullista, että Suomessa olet maahanmuuttaja, vaikka olisit jo toisen polven suomalainen. Tätä esiintyy varsinkin nimeltämainitsemattomaan uskontoryhmään kuuluvien keskuudessa (tai jos olet tummaihoinen). Tietyn uskonnon piirissä pidetään lapset väkisin oman kulttuurin piirissä (tai sinut lähetetään opettelemaan sitä entiseen kotimaahasi) ja suomen kielitaito ei ole pääse kehittymään kunnolla lapsuudessa, koska kotona ei puhuta suomea. Olen kuullut useistakin perheistä, missä nuori on lähetetty vanhaan kotimaahansa kun on alkanut liian suomalaiseksi. Mutta onko se lapsen itsensä vika, tai ihmisten joilla ei ole riittävästi rohkeutta irtautua, koska eivät voi tietää seurauksia? Tässä ovat toki avainasemassa vanhemmat, jotka toimivat osan kantasuomalaisten mielestä väärin ylläpitäessään omaa kotikieltä ja kulttuuriaan. Tämä on myös se tekijä, mikä saa monet kyseenalaistamaan koko maahanmuuton ja maahanmuuttajien auttamisen, vaikka kyse on vain pienestä osasta kaikkia maahanmuuttajia. Niin kauan kun Suomessa on uskonnonvapaus, asialle ei voi tehdä mitään. Samat lait on kuitenkin kaikilla ja se on sitten taas suomalaisten oma asia miten tarkkaan he näiden lakien noudattamista seuraavat. Ja kun katsotaan toisesta vinkkelistä, kuinka moni suomalainen haluaisi muuttaa omaa tai lastensa identiteettiä muuksi kuin suomalaiseksi muutettuaan ulkomaille? Osa ehkä, mutta suurin osa ei varmasti halua.

Yhtä kaikki, yhtä erilaisia me kantasuomalaisetkin saamme olla. En todellakaan ole samanlainen kuin naapurini, enkä todellakaan haluaisikaan olla (tosin haluan kyllä olla kuin naapurini, niin rempseä nainen että). Miksi siis maahanmuuttajien pitäisi olla jotakin muuta kuin mitä he ovat?

Olen ollut onnekas ja saanut työskennellä kohtuullisen paljon maahanmuuttajataustaisten ihmisten kanssa. Voi olla että ilman näitä kontakteja oma maailmankuvanikin olisi hieman rajallisempi. Monet entisistä työkavereistani ovat sanoneet, että he haluaisivat olla paljon enemmän suomalaisia mitä ovat. Heidän mielestään suomalaisessa kulttuurissa kaikkine varjopuolineen on paljon hyvää. Varsinkin naiset ovat välillä kyllästyneitä oman kulttuurin sosiaalisuuteen, ja kaipaavat sitä että voisivat huolehtia vain omasta perheestään.

Se säilyykö Suomi suomalaisilla, on lopulta meistä suomalaisista itsestämme kiinni. Välillä tuntuu että me suomalaiset olemme melko hukassa suomalaisuutemme kanssa, ja juuri siksi maahanmuutto tuntuu enemmän uhalta kuin mahdollisuudelta. Yhdenkään maahanmuuttajan (naisia ovat toki kaikki olleet) en ole kuullut pahaa sanaa sanovan Suomesta. Päinvastoin, he ovat aidosti onnellisia siitä että ovat nimenomaan Suomessa ja toivovat että voisivat olla enemmän suomalaisia.

Olkaamme siis kaikki onnellisesti suomalaisia. Sillä maahanmuuttajat eivät todellakaan vie meiltä mitään pois. Itse me omat asiamme olemme sössineet, jos tarvitsee sormella osoitella muita kuin itseämme. Nih.

Mutta miten sinä määrittelet suomalaisuuden? 
Mitä on suomalaisuus? 
Mitä muuta se on, kuin yhteinen kielemme?

Ei olekaan niin helppo kysymys miltä ensialkuun vaikuttaa, eihän? :)
On paljon helpompi miettiä mitä suomalaisuus merkitsee minulle itselleni, eikös?

2 kommenttia:

Lady of The Mess kirjoitti...

Tuossa videossa esiintyvät ihmiset ovat kaikki virallisesti Suomen kansalaisia. Sen pitäisi riittää - vaan kun ei kaikille riitä. Mä olen ihan varma, että ne kaikkein pahimmat fanaatikot keksisivät äkkiä uuden vihakohteen, jos tästä maasta kaikki vääräuskoiset, väärän väriset ja vääristä maista tulevat maahanmuuttajat saataisiin karkotettua.

Saariston kasvatti kirjoitti...

Niinhän se pitäisi, mutta kun ei tunnu. Jotenkin silti uskon, että aika pieni osa enä oikeasti on aidosti rasisteja. Naivistina voin olla myös pahasti väärässä. Johan minä itsekin sellaisia ihmisiä kuitenkin tunnen.